Oferte Last Minute
(Feb 29, 2020)
Ski în Austria, în catonamentele campionilor Cupei Mondiale! Detalii la tel. 0268 47 40 10 si 0755565117
   |   

Cautare

Ktreisen

Destinatii



Tapas – tradiţie culinară, ritual social şi export cultural


Tapas nu este o mâncare anume, ci, mai degrabă, un fel de gustare strict legată de cultura culinară spaniolă. Tapas nu este un aperitiv ca italianul antipasto, care deschide un prânz sau o cină. Nici o gustare gen snack pentru ora 10:00 sau 17:00.

În spaniolă “tapa” însemnă “capac” iar pluralul “tapas” se referă la diferitele gustări care însoţesc un pahar cu o băutură alcoolică. Tapas este un obicei atât de puternic integrat în cultura şi viaţa socială a spaniolilor încât a apărut chiar şi termenul “tapeo” cu sensul “a colinda barurile pentru a mânca tapas”. Tapas este un motiv de întâlnire cu prietenii, este ocazia de a schimba o vorbă cu un necunoscut cu care tocmai ai descoperit ca ai gusturi comune, este ocazia cu care se fac noi cunoştinţe, se leagă prietenii, se discută afaceri.

TAPAS_PEQUENAS
Orice poate fi servit ca tapas: o felie de şuncă sau de brânză cu pâine prăjită şi măsline, peşte şi fructe de mare, crochete sau chiftele, uneori chiar varianta redusă (cam la un sfert), a unei porţii normale din meniu, orice, atâta vreme cât este în cantităţi mici şi se serveşte odată cu băutura pe care ai comandat-o.  Niciodată nu ştii ce anume vei primi ca tapas.

Aşteptarea să vezi ce va însoţi primul pahar de bere poate adăuga un strop de emoţie unei după-amieze banale, pentru că este numai la latitudinea barului în ce vor consta tapas şi chiar dacă se vor servi sau nu în acea zi.
Momentele cele mai spectaculoase sunt în week end, când  barurile se aglomerează şi clien
ţii fraternizeaza fără rezerve în faţa unor cazane uriaşe de bain marie pline cu scoici în sos tomat şi salsa, paella sau a altor specialităţi vrăjitorite de “cochinero”, care dau faima barului. Însă în barurile rurale din Andalusia felia de “jamon iberico” nu poate fi dizlocată din poziţia de tapas de nici o altă specialitate, oricât de elaborată sau inovatoare ar fi ea.

Nimeni nu cunoaşte originea acestei tradiţii, dar există o mulţime de teorii şi de  legende care invocă personaje importante ale istoriei Spaniei. O istorioară povesteşte cum regele Alfonso al X-lea, aflat într-o călătorie prin provincia Cadiz s-a oprit la un moment dat la un han, şi, fără să descalece, i-a cerut hangiului un pahar cu vin. Acesta i-a adus paharul acoperit cu o felie de jambon afumat, ca să ferească băutura de praful gros care era ridicat de vântul puternic al Andalusiei. Regele a reţinut ideea şi după ce şi-a băut paharul şi a mâncat felia de “jamon” i-a cerut hangiului încă un pahar de vin cu “capac”.

În unele provincii ale Spaniei tapa gratis la paharul cu bere sau vin este ceva ce ţine de drepturile fundamentale ale omului. În alte părţi, tradiţia a devenit punctul de plecare al unei adevărate frenezii creatoare în bucătăria spaniolă. Tot mai mulţi maeştri bucătari îşi dedică talentul realizării de variante din ce în ce mai sofisticate de tapas, în care gustul, culorile, formele şi texturile crează adevărate opere de artă; au apărut tapas barurile, localuri destinate exclusiv întâlnirilor în jurul acestor minunăţii culinare.

tapas_photo_1007402c
Conceptul de “alta cocina en miniatura”– haute cuisine în miniatură, după o scurtă perioadă de pionierat pe la sfârşitul anilor ’80, s-a afirmat ca o contribuţie spaniolă inedită la cultura gastromică mondială, iar în acest moment se află în plin proces de globalizare.

Desigur că pe măsură ce tapas au devenit tot mai elaborate, caracterul de gratuitate al acestora s-a pierdut, însă este clar că interesul publicului nu a fost afectat în niciun fel.

Regula generală este că dacă sunteţi serviţi cu tapas fără să le fi comandat, puteţi fi siguri că este gratis.

Dar oricum ar fi, bucuraţi-vă de ele aşa cum o fac spaniolii: cu un pahar de vin în mână şi o atitudine relaxată în suflet: ¡Ah, Magnifico!

strict legată de cultura culinară spaniolă
 
top