Oferte Last Minute
(Feb 29, 2020)
Ski în Austria, în catonamentele campionilor Cupei Mondiale! Detalii la tel. 0268 47 40 10 si 0755565117
   |   

Cautare

Ktreisen

Destinatii



Ballestas – sanctuarul începutului de lume


Peru este, fără îndoială, un tărâm al superlativelor: cel mai bogat curent oceanic, cei mai înalţi munţi tropicali din lume, întinderea de apă navigabilă aflată la cea mai mare altitudine, cei mai mulţi turişti din America de Sud, şi multe altele. Dar, dincolo de superlative, Peru este, în primul rând, o ţară a diversităţii. Aici se regăsesc 87 dintre toate cele 104 zone climatice convenţionale ale lumii, inclusiv zona cea mai uscată şi a doua localitate ca mărime a cantităţii anuale de precipitaţii din lume.

Puţine locuri de pe pământ se bucură de diversitatea faunei şi florei din Peru. Uriaşa varietate a ecosistemelor, de la deşert la jungla amazoniană şi de la insule ecuatoriale până la veşnic îngheţatele goluri alpine, a binecuvântat Peru cu aproape toate tipurile de habitat imaginabil, un paradis natural în care prosperă un număr incalculabil de specii de mamifere, reptile, păsări, peşti, fluturi, arbori, orhidee, cactuşi. În Peru trăiesc peste 1800 de specii de păsări, mai multe decât în Europa şi America de Nord la un loc, iar dintre acestea, 120 de specii sunt endemice, iar 42 dintre ele au fost descoperite în ultimii 30 de ani.
ballestas4
Insulele Ballestas, un grup de trei insuliţe scăldate de atotputernicul curent Humbolt constituie unul dintre cele mai interesante şi mai vizitate rezervaţii naturale din lume, care, deşi este total interzis turiştilor, funcţionează ca un magnet căruia nimeni nu îi poate rezista (detalii). Arcadele de stâncă roşie întinse peste marea de cobalt, peisajul capricios ros de peşteri şi crevase, falezele şi plajele, dau impresia că au fost făcute special ca teren de joacă pentru toate vietăţile pământului. Pinguini, foci, păsări de toate neamurile, zac impasibile sau se agită într-un haos asurzitor, în care vedetele sunt leii de mare care se hârjonesc pe plajele pietroase, fac salturi şi tumbe peste semenii lor care preferă să lenevească cu ochii întredeschişi, spectacol special pentru turiştii care îi urmăresc de la câţiva metri distanţă.
ballesta islands01
Delfini şi vidre de mare se fugăresc în jurul bărcilor, iar pe cer, mult deasupra păsăretului care zboară şi se agită fără pauză se poate vedea uneori câte un condor excentric plecat la pescuit, care pluteşte în cercuri largi, tăcut şi ameninţător.
 
ballestas3

Şalupe pline de turişti se apropie până la doi-trei metri de mal, unde mirosul de amoniac al munţilor albi de guano devine aproape insuportabil. Stratul de guano care acoperă cea mai mare parte a insulei şi care dă stabilitate cuiburilor milioanelor de păsări este recoltat la fiecare 5-7 ani şi transformat în îngrăşământ agricol, bogat în fosfor şi azot. Dar acesta este doar o rămăşiţă modestă a uriaşelor rezerve de guano care au stat la baza incredibilei prosperităţi a Perului de la mijlocul secolului al XIX-lea.

ballestas5
Iar cele două ore petrecute pe valurile Pacificului până la insule se află sub semnul individualităţii Perului: un geoglif săpat pe coasta unui deal abrupt, vizibil numai de pe mare, înalt de 180 de metri, cu formă de candelabru, sau trident, sau Trăznetul lui Viracocha, cum îi spun alţii, El Candelabro, te urmăreşte de pe coastă până se pierde în depărtare şi la prova încep să se întrevadă insulele Ballestas. Creat în epoca liniilor Nasca, el prelungeşte misterul acestora, şi, deşi devenit de multă vreme traseul pe care o mulţime de tineri teribilişti îşi etalează măiestria motociclistică, se dovedeşte indestructibil: conturul lui renaşte după fiecare ploaie neştirbit, ca o sfidare a timpului şi a oamenilor.

ballestas2
Paradoxal, insulele reuşesc să scoată în evidenţă chiar şi diversitatea vizitatorilor ei: unora le pare o babilonie îngrozitoare care sugerează coşmarul unui număr enorm de naufragiaţi pe o insulă minusculă pierdută în imensitatea Pacificului, altora le evocă paradisul terestru de dinaintea apariţiei omului, apariţie care nu a făcut decât să strice echilibrul legilor subtile ale naturii.

Dar, fără excepţie, vizitarea insulelor Ballestas este o experienţă de neuitat.


 
top