Cautare
Ktreisen
- CIRCUITE
- CROAZIERE
- SEJURURI
- BULGARIA
- ALBENA
- ELENITE RESORT
- NESSEBAR
- NISIPURILE DE AUR
- OBZOR
- POMORIE
- PRIMORSKO
- Sf. CONSTANTIN SI ELENA
- SUNNY BEACH
- CIPRU
- CROATIA
- GRECIA
- CRETA
- KOS
- THASSOS
- SPANIA
- COSTA BRAVA
- CALELLA
- SANTA SUSANA
- MALLORCA
- TENERIFE
- COSTA ADEJE
- GUIA DE ISORA
- TURCIA
- ALANYA
- ANTALYA
- BELEK
- KEMER
- LARA
- SIDE
- SENIOR TRAVEL
- TICKETING
Destinatii
Scotch – un toast pentru valorile universale |
|
|||
După o experienţă de producţie de băuturi alcoolice estimată undeva la zece milenii, umanitatea a îmbrăţişat cu mare entuziasm invenţia arabilor, care pe la anii 500 e.n. au reuşit să depăşească limita fatidică a celor maxim 16% alcool care se puteau obţine prin fermentaţie naturală. Băuturile distilate au creat în Europa o adevărată emulaţie, fiecare provincie, fiecare comunitate venind cu propria sa contribuţie menită să-i definească identitatea şi să-i rotunjească veniturile. Cuvintele arabe “Al-inbiq” şi “Al-kuḥūl” au intrat definitiv în patrimoniul lingvistic universal, concomitent cu răspândirea distilatelor şi a informaţiilor cu privire la obţinerea lor, iar forma şi capacitatea optimă a alambicului precum şi controlul cantităţii de alcool a produsului finit au devenit subiecte de studiu şi de nenumărate inovaţii.
Producătorii de bere din Irlanda nu au rămas nici ei mai prejos, iar malţul de cereale de la care porneau la fabricarea berii a luat un alt curs tehnologic, îndreptat spre “usquebaugh”- apa vieţii în gaelică, sau, în limbajul curent, ”uski”, aşa cum a şi rămas până acum: whiskey. Procedeul a trecut în Scoţia unde a primit câteva tuşe esenţiale care l-au particularizat definitiv în ceea ce se cheamă “Scotch”, sau, ca să fie foarte clar pentru toată lumea, “Scotch Whisky”, fără “e”-ul care indică băutura irlandeză şi descendenţii americani ai acesteia.
În Scoţia funcţionează câteva sute de distilerii de whisky, marea lor majoritate înfiinţate la începutul secolului al XIX-lea, şi fiecare dintre ele este dedicată unei producţii puternic individualizate de condiţiile locale: varietatea de orz din care este produs malţul, de turbă în fumul căreia este uscat, apa limpede a izvorului îngheţat din apropiere, butoaiele de stejar în care se face învechirea. Whisky-ul este consecinţa unui echilibru natural neclintit de sute de ani, şi majoritatea producătorilor se mândresc cu faptul că singurul lucru pe care l-au schimbat în ultimele două veacuri este doar eticheta. Iar volumul producţiei este strict legat de volumul resurselor locale, şi nicidecum de cine ştie ce savantlâcuri manageriale. „Libertatea şi whisky-ul merg mână în mână” scria Robert Burns, marele poet romantic al Scoţiei secolului XVIII, iar mândria naţională scoţiană este şi azi indisolubil legată de cele două.
Fiecare pahar de whisky este un toast pentru civilizaţie, un tribut adus continuităţii culturale, un manifest adresat omului de a utiliza resursele naturii pentru primenirea trupului şi sufletului. Şi aceste valori universale au făcut ca scotch-ul să supravieţuiască prohibiţiei, războaielor şi revoluţiilor, recesiunilor şi crizelor economice şi să-şi păstreze până acum poziţia dominantă în lumea cunoscătorilor.
Iar statistica nu este contestată de nimeni: în fiecare secundă sunt vândute în lume 36 de sticle de whisky scoţian. |