Oferte Last Minute
(Feb 29, 2020)
Ski în Austria, în catonamentele campionilor Cupei Mondiale! Detalii la tel. 0268 47 40 10 si 0755565117
   |   

Cautare

Ktreisen

DestinatiiFc Barcelona – Mes Que Un Club


Nu este niciun secret că dragostea spaniolilor pentru fotbal este o adevărată instituţie, însă, la Barcelona, pasiunea pentru FC Barcelona a dobândit de multă vreme atributele unei forme de artă. Orice vizită la muzeul din incinta stadionului Camp Nou este o experienţă inedită şi neaşteptată, Camp Nou nu este doar un templu legendar al fotbalului ci şi un sanctuar al identităţii catalane. 

barcelona camp nou1

Încă de la înfiinţarea ei în anul 1899, FC Barcelona a fost echipa catalanilor în cel mai pur sens al cuvântului: ea nu a avut niciodată un patron, ci a fost susţinută de-a lungul întregii sale istorii de asociaţia suporterilor ei. Asociaţia suporterilor Barcelonei numără azi aproape două sute de mii de socios care combină calităţile de fan, de suporter şi de finanţator.

FC-Barcelona-

Camp Nou a fost construit prin subscripţie publică şi inaugurat la 24 septembrie 1957, cu numele de “Estadi del FC Barcelona”. În prima partidă, FC Barcelona a întâlnit o selecţionată a Varşoviei în faţa a 93 053 de spectatori, iar în pauza meciului, 1500 de persoane au coborât în mod spontan pe gazon şi au dansat sardana, dansul naţional catalan, interzis pentru aproape patru decenii, pe toată durata dictaturii fasciste a generalului Franco. Şi până la moartea acestuia în 1975, Camp Nou a fost unul dintre puţinele locuri publice din Spania unde lumea avea curajul să vorbească limba catalană. Iar azi se află pe locul trei între cele mai vizitate obiective ale Spaniei, programul Camp Nou Experience atrăgând anual peste un milion şi jumătate de vizitatori.

new camp nou 2

Spiritul catalan răzbate prin însăşi arhitectura stadionului. Arhitectura construcţiei pare neaşteptat de modestă privită din afară, şi nimic nu sugerează potenţialul vulcanului dinăuntru. Însă primul inel de tribune şi terenul propriuzis se află sub nivelul solului, iar capacitatea ei actuală de 98 772 de locuri pe scaune face din Camp Nou cel mai mare stadion din Europa, şi al şaptelea ca mărime din lume.

Muzeul în sine este, mai degrabă, o imensă vitrină cu trofee, organizată în jurul celor sase cupe supreme ale fotbalului european, o Cupă a Campionilor Europeni şi cinci Cupe ale Ligii Campionilor, unde se înşiră 24 de titluri naţionale, 28 de Cupe ale Regelui, 12 Supercupe ale Spaniei, 4 Cupe ale Cupelor, 5 Supercupe ale Europei, trei Cupe Mondiale ale Cluburilor, 3 Cupe ale Oraşelor Târguri şi un număr uriaş de trofee câştigate în diferite alte competiţii mondiale, europene şi spaniole.

www.fcbarcelona.cat.v1329822494

Dar muzeul nu este decât o etapă pe care organizatorii au pregătit-o pentru marea încercare iniţiatică pe care o reprezintă Camp Nou Experience. Intrarea în stadion este pe la tribuna oficială, deasupra primului inel, şi senzaţia de măreţie şi forţă latentă pe care o crează simpla imagine a celor peste 99 de mii de scaune este extraordinară. Intrarea în teren prin tunelul jucătorilor se face în vuietul tribunelor care cântă imnul Barcelonei şi ai experienţa paralizantă pe care o trăiesc fotbaliştii echipei adverse la primul contact cu terenul de joc. Exploziile de bucurie cu care suporterii salută fiecare gol marcat sunt reproduse cu mijloace audio sofisticate şi devin contagioase, făcându-te să te simţi în mijlocul lor şi să le împărtăşeşti entuziasmul. Sălile de protocol, de conferinţe de presă, vestiarele, cabinele de transmisie, statuia Sfintei Fecioare de la intrarea în tunelul care îi conduce pe jucători pe teren, toate se înşiră una după alta, pe un traseu unde trăirile sunt amplificate cu o gradare savantă.

2012-08-19 VESTUARIOS 01.v1349440307

Pentru că tot ce te înconjoară este rezumat în uriaşa inscripţie de pe tribuna a doua, care se vede de peste tot: “Mes Que un Club”.

mes-que-un-club 

FC Barcelona este, de bună seamă, mult mai mult decât doar un club. A fost refugiul spiritului catalan în vremurile întunecate ale dictaturii franchiste, iar acum este cel mai important simbol al Cataluniei, al mândriei catalane şi una dintre cele mai respectate cărţi de vizită ale acesteia. 
 
top