Oferte Last Minute
(Feb 29, 2020)
Ski în Austria, în catonamentele campionilor Cupei Mondiale! Detalii la tel. 0268 47 40 10 si 0755565117
   |   

Cautare

Ktreisen

Destinatii



Sicilia – darul a trei continente


Sicilia este mult mai mult decât o simplă provincie a Italiei. De fapt, insula a intrat în componenţa Italiei abia în anul 1860,  pe când avea deja 3000 de ani de istorie cosmopolită, fiind stăpânită, pe rând şi pentru perioade îndelungate, atât de asiatici, cât şi de africani şi europeni. Sicilia de azi este albă şi neagră şi toate nuanţele de gri la un loc, aşa cum nu mai există vreun alt loc în Europa.

sicily

Celebra insulă a lui Arhimede, locul care i-a încântat pe Cicero, pe Apostolul Pavel şi pe Richard Inimă de Leu, a fost, pe rând, colonie greacă, provincie romană, emirat arab şi regat normand. Sicilia este Asia, Africa şi Europa în acelaşi loc. Negustori fenicieni şi cartaginezi, tirani greci, emiri arabi, cavaleri normanzi, preoţi bizantini şi împăraţi ai Sfântului Imperiu Roman i­-au dat forma de azi. Iar moştenirea lor se regăseşte în trezeci de secole de istorie exprimate în aşezări feniciene, oraşe punice, temple greceşti, amfiteatre romane, cetăţi normande, castele arabe şi biserici aragonezo-catalane.

Descoperirea Siciliei echivalează cu descoperirea lumii. Sicilia este italiană, dar este şi franceză, şi grecească şi spaniolă, pigmentată cu nuanţe germane, scandinave şi arabe, toate într-un  complicat mix multicultural care transformă insula într-un dar al întregii lumi.

Italia există ca stat naţional de doar un secol şi jumătate şi în multe privinţe rămâne o ţară puternic divizată. Sicilia a fost dintotdeauna o entitate diferită de restul Italiei. Geografic este mai aproape de Africa decât de Europa, iar istoria ei tumultuoasă a modelat-o într-o singularitate care se manifestă în majoritatea domeniilor. Caracterul puternic şi independent al sicilienilor face ca insula lor să fie întotdeauna pe primul loc şi Italia să se afle mereu pe locul doi, iar limba siciliană să fie folosită în exclusivitate ori de câte ori au ocazia. Ca şi toate celelalte aspecte ale culturii siciliene, mileniile în care a fost supusă dominaţiei străine a lăsat urme adânci în domeniul lingvistic. Limba siciliană, deşi provine din latina vulgară, are importante elemente greceşti, arabe, catalane, franceze şi spaniole, alături de însemnate urme ale limbii siculilor – locuitorii Siciliei înainte de sosirea grecilor în secolul X î.e.n. Specialiştii consideră că limba siciliană (lu sicilianu), nu este un dialect al limbii italiene (limbă italiană care are la bază dialectul toscan), ci o limbă în sine, având nu mai puţin de 11 dialecte regionale distincte.

Sicily2003gangistairssmall

Soarele generos şi solul vulcanic fertil au făcut ca agricultura siciliană să fie dintotdeauna extrem de productivă. Nicio ocupaţie străină nu a durat mai puţin de 200 de ani, timp suficient pentru introducerea unor sisteme de producţie agricolă similare celor practicate în ţările lor de origine. Arabii au introdus un sistem de irigaţii care alături de condiţiile climatice şi de sol a permis aclimatizarea a numerose plante aduse de pe alte continente. Orezul, portocalul, lămâiul, trestia de zahăr, şi o sumedenie de preparate culinare specifice altor continente au ajuns în Europa prin Sicilia. În consecinţă, bucătăria siciliană este de departe mult mai bogată şi mai interesantă decât a oricărei alte regiuni italiene.

taormina-sicily_1443014c

Dumnezeu a creat Sicilia pentru a fi patria plajelor paradisiace, a munţilor maiestuoşi şi a celei mai mari minuni naturale a Europei: vulcanul Etna. Ţărmurile Siciliei sunt aurii de livezi de portocali şi lamâi. Vii cu viţă nobilă, crânguri de migdali şi câmpii nesfârşite de grâu completeaza tabloul. Vara Sicilia este o ţară de ambră sub un cer de un albastru ireal, iar iarna oferă uneori imaginea suprarealistă a palmierilor acoperiţi de zăpadă.
Indiferent de anotimp, Sicilia este, ea însăşi, o invitaţie.

 

 
top